118 000 сгради са напълно срутени или спешно трябва да бъдат

...
118 000 сгради са напълно срутени или спешно трябва да бъдат
Коментари Харесай

118 000 сгради са напълно разрушени при земетресенията в Турция

118 000 сгради са изцяло срутени или незабавно би трябвало да бъдат разрушени, тъй като са понесли тежки провали при земетресенията на 6 февруари, заяви турският министър на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат Курум, представен от електронното издание на в. " Сьозджу " и Българска телеграфна агенция.

Министърът уточни, че паралелно с установяването на вредите, нанесени от трусовете, се правят действия и по отношение на нуждата за създаване на нови селища за останалите без дом.

" Надяваме се, че в 11-те потърпевши турски окръга под управлението на нашия президент ще проведем най-голямата в историята на републиката готовност за създаване на жилища при бедствия и ще предадем на нашите жители ключовете за техните сигурни и спокойни домове ", сподели Курум. " В началото на март декларирахме, че ще стартираме строителството на 30 хиляди жилища, и се надяваме, че ще увеличим този брой още повече ", добави той.

По думите на Курум местата за новите селища са набелязани и ще бъдат осъществени подробни изследвания на терена дружно с учени и експерти.

" Нашите жилища няма да надвишават 3-4 етажа над земята и се възнамеряват по този начин, че да дават отговор на локалните и културните потребности ", сподели той.

Министърът добави, че се правят нужните геоложки изследвания, целящи обитаемоте места да се изтеглят към регионите, където почвата е постоянна.

Недоволство поради закъснение на избавителните акции

Междувременно в страната назря неодобрение и неспокойствие от забавянето на избавителните интервенции и загубата на скъпо време. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган също призна, че реакцията след земетресенията е трябвало да бъде по-бърза. 

Министърът на защитата Хулуси Акар обаче отхвърли рецензиите, че армията се е намесила късно в дейностите след земетресението с магнитуд 7,7, което раздруса страната рано сутринта на 6 февруари, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Акар акцентира, че министерството на националната защита и турските въоръжени сили са подхванали дейности незабавно след земетресението.

" Ние, турските въоръжени сили, поставяме всички старания да облекчим тази болежка и да помогнем на нашите жители още от първия миг. Както и в битката с тероризма и сигурността на границите, турският боец направи и продължава да прави всичко належащо в битката със земетресението от първия миг ", акцентира министърът.

" Първото земетресение, чийто епицентър беше в региона на град Пазарджък в окръг Кахраманмараш, стана в 04.17 ч. Оперативните центрове на министерството на националната защита, Генералния щаб, сухопътните, военноморските и военновъздушните сили направиха бързо нужното и в 04.30 ч. желаеха отчети от своите елементи. В същото време командването на бригадата за филантропична помощ на турските въоръжени сили получи заповед " да бъде готово ", съобщи Акар.

По думите на турския министър още в 04.50 ч. военачалник Метин Гюрак, пълководец на Втора войска, е бил на промяна и е почнал да получава отчети за ситуацията. В 05.00 ч. в границите на министерството е бил основан Кризисен център за бедствия и изключителни обстановки, а по едно и също време с това са почнали да действат спешни центрове в командването на Генералния щаб и командването на силите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР